Friskis & Svettis

Avlastad ekonomi
låter föreningen
fokusera

Hjärtat hos en förening ligger i personligt engagemang och glädjen i att aktivera sig genom hela livet. Ur den idén uppstod Friskis&Svettis och så vill verksamhetschef Chatrine Walfridsson och receptionsansvarig Margareta Åkerberg leda Friskis i Ystad framåt. Att ta professionell hjälp med ekonomin är ett sätt att stärka föreningens kompetenser men också att ansvarsfullt förvalta medlemmarnas bidrag.

Fritid och arbete under samma tak

"Jag har alltid varit en föreningsmänniska och jag hittade till Friskis när jag började gå på pass i mitten av 90-talet. Något år senare gick jag min ledarutbildning och år 2007 sökte jag tjänsten som verksamhetschef i Ystad. Mitt uppdrag är att utveckla verksamheten men jag har också fortsatt som ideell funktionär samtidigt. Det är viktigt för mig att få ha hjärtat kvar i föreningsengagemanget", säger Chatrine.

Vägen till en trygg förening

Chatrine motiveras av att inspirera fler till rörelse men också av att se ideella funktionärers engagemang. ”Insatsen från alla frivilliga krafter hos Friskis gör mig stolt över vår förening. Därför vill jag ge dem tillbaka en säkerhet, jag vill ju ta ansvaret och se till att vi förvaltar medlemmarnas pengar utan att lägga alltför stort ansvar på funktionärer.” Det var så Faktor kom in i bilden.

Faktor visade rätt engagemang

”Vi jämförde olika byråer innan vi valde Faktor. Faktor hade allt vi letade efter. Dessutom såg vi att de kunde lära oss mer än vi från början tänkte att vi behövde”, berättar Chatrine. ”Vi fick en bra känsla. De ville sätta sig in i vem vi är och hur vår verksamhet fungerar i grunden. De var lika engagerade i oss som vi är i träning och rörelse.”

Samarbetet blev kompetensutveckling

Margareta som sköter ekonomin hos Friskis ansvarar för löpande bokföring och fakturahantering. ”Vi arbetade inte alls så digitalt då som vi gör nu. Där var Faktor jättebra och visade hur vi kan effektivisera genom att använda digitala plattformar”, berättar Margareta. ”Vi hade ett par utbildningstillfällen med Faktor och sen var vi igång. Värdefullt är också att om jag klurar på något, då kan jag ringa dem och få svar direkt.”

Slipper all manuell bokföring

Numera tar Faktor hand om bokslut, års- och månadsredovisningar, utbetalning av löner och skattedeklarationer. Dessutom går alla filer direkt till Faktor varje kväll utan att Margareta behöver göra något. ”Det sparar oss stora pappershögar och jättemycket tid. Risken att något blir fel har heller aldrig varit mindre”, sammanfattar Margareta.