Bo Ohlsson

Kunnighet i
ekonomi ger
trygghet i expansion

Bo Ohlsson i Tomelilla är detaljhandelns definitiva destination i södra Skåne. För snart 50 år sedan grundades företaget ur ett trappgjuteri som provade vingarna genom att börja sälja hammockar. Resten är historia. Nu står vd Michael Persson och ekonomichef Annelie Wittsell inför Bo Ohlssons nästa stora expansion. Och de räknar med Faktors stöd på vägen.

Utflyktsmålet för familjen

”Det roligaste med mitt jobb är att jag får stå bakom något som är ett utflyktsmål för hela familjen”, börjar Michael berätta. ”Att vi kan erbjuda allt mellan himmel och jord, för både nytta och nöje.” Satsningen på trädgårdsmöbler blev vägen från ett lokalt trappgjuteri till ett välkänt varuhus.

En vd:s roll

För Michael innebär att vara vd främst att ha ögonen på framtiden och företagets visioner. ”Min uppgift är att coacha våra medarbetare. Om jag kan ge dem vad de behöver för att trivas och växa med sitt arbete, så gör de ju också mitt jobb både lättare och roligare.” Det är så Michael ser på både sin roll och vad alla i företaget vinner på. ”Jag inspireras av att se hur människor växer inte bara med sina arbetsroller, utan också som personer.”

Lokala samarbeten

”Sedan 1955 har vi samarbetat med Faktor som då drevs under annat namn av Thage Larsson här i Tomelilla”, berättar Annelie. Varken Annelie eller Michael var med vid den tidpunkten, men tanken om att främja lokala kompetenser finns ännu. Trots att Bo Ohlsson nu ingår i Erik Anderssons koncern har de valt att fortsätta samarbetet med Faktor. ”Faktor är en självklar del av Bo Ohlsson”, sammanfattar Michael.

Att förstå det komplicerade

Annelie sköter den löpande redovisningen hos Bo Ohlsson medan Faktor tar hand om bokslut och årsredovisning. Men Faktor finns också när frågor dyker upp längs vägen. ”Jag kan alltid ringa och fråga saker – ingen fråga är för dum – och jag behöver aldrig vänta på svar”, säger Annelie. ”De är professionella men de pratar fortfarande begriplig svenska, om du förstår”, förklarar hon och skrattar till. ”Faktor ger de enkla svaren.”

Fler siffor för Faktor

Snart får både Bo Ohlsson och Faktor mer arbete. Idag bjuder Bo Ohlsson sina besökare på 10 000 kvm butik. I en snar framtid planerar att expandera över ytterligare 4 hektar nyinköpt mark. Exakt hur planen ser ut vill Michael inte avslöja. ”Men det kommer bli fler siffror för Faktor att hålla reda på”, säger han och ler stort.